De 5 meest gestelde vragen aan de gemeentebalie

Voor welke zaken komen inwoners bij de gemeente? Van verschillende gemeenten hebben wij gegevens verzameld en dit vergeleken. En wat blijkt? De top 5 is bij iedere gemeente hetzelfde! Veel van deze vragen zijn gerelateerd aan het opvragen van de status van de openstaande zaak. In dit artikel vertel ik je de top 5 van vragen van de inwoner aan een gemeentebalie.

 

Hexagon-1  Sociale zaken

Sociale zaken gaan over alle vragen met betrekking tot uitkeringen en aanvragen. Deze vragen gaan in de meeste gevallen over een uitkering die aangevraagd wordt of over de status van een uitkering die is aangevraagd. En er worden veel vragen gesteld over bijzondere bijstand aanvragen. ‘Waar moet dit gedaan worden?’ ‘Wat gaat er gebeuren met mijn uitkering als ik verander van woonsituatie?’

Hexagon-2  Belastingen

Hieronder vallen vragen rondom gemeentelijke belastingen zoals, ‘hoe kan kwijtschelding worden aangevraagd? Hoe dien ik gemeentelijke belasting te berekenen?’ En wanneer een inwoner bijvoorbeeld zijn huis wilt verkopen krijgen we vaak de vraag wat dit doet met de gemeentelijke belasting.

Hexagon-3  Melding openbare ruimte

Meldingen van openbare ruimte kunnen gaan over bijvoorbeeld een kapotte stoeptegel, een omgevallen boom of lantaarnpaal, maar ook wanneer iets in de openbare ruimte stuk of vies is. Er is nu een koppeling tussen JOIN Klantcontact (JKC) en Fixi, waardoor de KCC medewerker dit soort vragen sneller kan beantwoorden. Door deze koppeling is het namelijk direct zichtbaar wie er een melding heeft gedaan voor openbare ruimte.

Hexagon-4  Verkiezingen

Tijdens de verkiezingen stroomt de gemeentebalie over met vragen! De eerste stroom met vragen begint met vragen als ‘wanneer komen de stempassen binnen?’ En vervolgens stromen er vragen binnen over waar de verkiezingen precies zijn; wanneer en hoe laat er gestemd kan worden en of er ook in andere gemeenten gestemd kan worden. De laatste stroom van vragen gaat over waar en wanneer de resultaten op de website komen.

Hexagon-5  Vergunningen

‘Hoe staat het met de aanvraag van mijn dakkapel; bouwvergunning; bomenkap?’ Een veel voorkomende vraag aan de gemeentebalie gaat over een vergunning aanvragen om over de openbare weg te rijden. ‘Hoe vraag ik precies een vergunning aan? Welke kosten zijn hieraan verbonden?’

 

Dit zijn veelvoorkomende vragen van inwoners aan de gemeentebalie. Ben je benieuwd hoe deze vragen verwerkt worden in JOIN Klantcontact (JKC)? Lees dan de artikelen: JKC als een spin in het web of de Top 10 voordelen van JKC. 

Ben je benieuwd hoe de gemeente Huizen nu werkt met JOIN Klantcontact? Klik dan hier.

 

Contact Robin van Parera