Wat Chriet Titulaer goed voorspelde

De toekomst voorspellen is lastig, maar Chriet Titulaer blijkt het in de jaren ’80 vaak bij het juiste eind te hebben gehad. Wie kent hem niet? Die excentrieke tv-wetenschapper met grote donkere baard en een Limburgs accent. Voor mij is het TV-jeugdsentiment. Chriet was mijn ‘bonus held’.

 

Chriet Titulaer produceerde en presenteerde het televisieprogramma Tros Wondere Wereld, uitgezonden van 1985 tot en met 1989. Het 20 minuten durende programma bracht nieuws op het gebied van wetenschap en technologie. Naast belangrijke nieuwe technologieën en onderzoeksnieuws van de Nederlandse universiteiten en industriële laboratoria, waren dat vooral de nieuwste ‘snufjes’ uit Japan. Het jeugdsentiment heeft bij mij ook zijn sporen nagelaten. Ik verzamel nog steeds de toekomstboeken van Chriet Titulaer. En als ik in een kringloopwinkel ben, moet ik toch nog even gauw kijken of er boeken van hem staan die ik nog niet heb.

 

Nostradamus van de media

 

Chriet Titulaer is eigenlijk dé Nostradamus van de media. Als je kijkt hoeveel hij goed voorspelde, bijvoorbeeld in een presentatie in 1985: zo voorspelt hij dat kranten minder belangrijk worden en zich meer moeten bezighouden met achtergronden. Hij vertelt dat mensen niet bang moeten zijn voor computers, maar dat die het leven juist makkelijker zullen maken. “De wereld van morgen gaat er heel anders uitzien. U gaat meer elektronica in huis halen, uw huisbioscoop groeit. Er komen tv-kanalen rondom één thema. Je kunt een kanaal kijken met 24 uur sport. Huizen worden aangesloten op glasvezel. Daarmee krijgen huishoudens toegang tot honderden tv-kanalen en interactieve encyclopedieën. Telewinkelen, telegiro, beeldtelefoon en alarmering, alles wat je maar zou willen. Het kan allemaal via dat ene glasvezeltje.” Knappe voorspelling van hem, want pas eind jaren negentig kwam het world wide web op gang. Er kwamen ook een aantal van zijn voorspellingen niet uit, zoals de implantatie van computerchips in hersenen in het jaar 2000.

 

Kantoor van de toekomst in Noordwijk?

 

Chriet Titulaer was medeoprichter van Kantoor van de Toekomst en wilde met dit project laten zien dat medewerkers niet meer naar kantoor hoefden te komen om te werken. Ze werkten via ADSL op het netwerk van het bedrijf. Verder konden medewerkers met een chip door een gleuf hun hele werkplek automatisch af laten stellen. Het bureau en stoel werden op de juiste hoogte ingesteld en de software werd automatisch geïnstalleerd of werkte met behulp van Citrix. Verder was het hele project gebaseerd op draadloze mogelijkheden. Medewerkers hadden op deze manier géén vaste werkplek meer.

 

Zestien later, na voltooiing van het huis van het Kantoor van de Toekomst, verhuisde Decos in 2011 naar een nieuw hoofdkantoor op het Space Business Park. Een journalist van NRCQ na zijn bezoek aan Decos, verwoordde het als volgt ”Het gebouw is voorbij futuristisch. Het oogt als een kruising tussen een iPad en hoe je je voorstelt dat marskolonisten ooit zullen worden gehuisvest.”

 

In ons futuristisch uitziende klimaatneutraal hoofdkantoor is digitaal werken de dagelijkse realiteit. Decos heeft als visie dat mensen efficiënter én meer verbonden kunnen zijn en zo een bijdrage kunnen leveren aan een schonere, minder verspillende maatschappij. Wanneer documenten, vergaderingen en mobiliteit worden gedigitaliseerd, creëren we data die toegankelijk, doorzoekbaar, deelbaar en vergelijkbaar is. Deze data, omgezet in informatie, helpt mensen om efficiënter en slimmer te zijn. Géén receptioniste, maar een digitale versie. Buiten elke vergaderzaal hangen touchscreens om vergaderruimtes te reserveren. Alle vergaderzalen zijn voorzien van LCD-schermen met Apple TV’s. Via videoconferencing of Skype vergaderen medewerkers met elkaar. Of ze nu in Noordwijk, Groningen, Rotterdam of Pune in India zijn, dat maakt niet meer uit! Reistijd én brandstofkosten worden hierdoor bespaard. Externen moeten hier soms erg wennen. Aantekeningen maken op een notitieblok door onze bezoekers? Dat is ‘not done’. Je komt er één keer mee weg. De volgende keer dat je hier komt heb je géén papier meer bij je. Uitzonderingen maken we niet, ook niet voor de Belastingdienst. Het convenant Horizontaal Toezicht is gewoon door Decos en de Belastingdienst via de iPad digitaal ondertekend. Ook externe trainers moeten erg wennen. Ze zijn voornamelijk gewend te werken met whiteboards en flip overs. Training geven bij Decos is ook digitaal werken.

 

Funfactor

 

Ondanks het serieuze digitale werken beseffen we dat er ook aandacht voor ‘fun’ moet zijn. De ballenbak rondom onze enige printer is zo’n voorbeeld. Je moet door een zee van roze ballen om wat te kunnen printen. Onze bezoekers maken regelmatig al liggend selfies tussen de ballen. We ontmoedigen het gebruik van papier en moedigen digitale alternatieven aan. Echter zijn nog niet alle organisaties om. Een goed voorbeeld is dat je bij een aanbesteding in 4-voud op papier moeten leveren. Altijd stellen we vragen of we het niet digitaal mogen inleveren. Maar veelal blijft zo’n organisatie dan vasthoudend. Dan weet je dat je minimaal een keer door de ballenbak moet. Tot groot vermaak van de andere collega’s. Het frappante is misschien nog wel dat de te inleveren aanbesteding over digitaal werken gaat.

 

What’s next?

 

Momenteel werken we aan een robot, die klanten bij de deur kan ontvangen, de weg wijst naar de garderobe en ze koffie aanbiedt. Voor al deze dingen geldt dat het even wennen is, daarna weet je niet beter. En zo is het ook met volledig digitaal werken. What’s next? Gaan we het kopje koffie bij Decos ook overbodig maken? Slimme horloges, armbanden, truien, brillen … technologie zit steeds dichter op onze huid. Veel organisaties zien wearable tech als de volgende stap. De Thync is een wearable, die kleine trillingen toedient om je een boost te geven. Of om je juist te kalmeren. Nadelen ten opzichte van het gangbare kopje koffie zijn er natuurlijk ook. Je draagt het ding op je hoofd en je moet dus niet iemand zijn die zich snel voor paal voelt staan. En….bij Decos hebben we nog steeds de filosofie dat de beste ideeën ontstaan bij de koffiemachine. Dat is de plaats waar alle mensen van Decos elkaar ontmoeten. Kom zelf ervaren hoe een organisatie als Decos volledig digitaal werkt. Voel je als een Chriet Titulaer ten opzichte van je collega’s.