Thuis op je werk

Bij het nieuwe werken lijkt het vaak te gaan om thuiswerken. Kantoren worden kleiner en mensen kunnen onderweg werken. Het omgekeerde is echter minstens zo belangrijk: thuis meenemen naar het werk.

 

Als ik dat zeg, thuis meenemen naar je werk, dan bedoel ik niet een foto van je partner op je bureau. Het gaat veel verder dan dat. Je partner zou bij tijd en wijlen eens rond moeten lopen op kantoor en naast je moeten zitten aan het bureau. Je ouders zouden wat mij betreft tijdens de lunch even binnen kunnen wippen. En het hele bedrijf zou af en toe een algemene pappa- en mammadag moeten hebben, waarbij alle medewerkers kroost meenemen naar kantoor.

 

Familiedag

 

Laatst hebben we bij Decos een familiedag georganiseerd voor de medewerkers van onze vestiging in India. Zij konden hun partner en kinderen meenemen om collega’s te ontmoeten. En sommigen namen zelfs ouders, ooms en tantes mee. In de basis was het gewoon een gezellige middag, waarop mensen samen genoten van een hapje en drankje. Het was voor het thuisfront echter ook een kans om eens een kijkje te nemen bij Decos. Familieleden maakten kennis met alle mooie projecten en kregen zo een beter beeld van waar het bedrijf voor staat, en van wat hun geliefde nu eigenlijk op dagelijkse basis doet.

 

Compleet

 

Ik denk dat thuis meenemen naar je werk een essentieel onderdeel is van het slagen van een onderneming. De mensen uit je privéleven zijn belangrijk voor een mens. Je bent niet compleet zonder ze. Gek dat in veel gevallen werk en privé relatief gescheiden zaken zijn. Weet jij eigenlijk wat voor werk je partner doet en wie de collega’s van je partner precies zijn? Zo’n kijkje nemen op het werk is erg leuk voor familie. En andersom vinden personeelsleden het ook heel leuk om kennis te maken met de verwanten van hun collega’s. Ik had tijdens de familiedag mijn vrouw en kinderen meegenomen en kon merken dat dat erg gewaardeerd werd.

 

Decos Family Day 2016

 

Creativiteit

 

Een beetje privé op het werk hoort ook bij het nieuwe digitale kantoor. Het is in de digitale wereld heel makkelijk geworden om bruggen te slaan met anderen en samen projecten uit te voeren. Die samenwerkingen zijn niet hiërarchisch van aard, maar veelal op basis van gemeenschappelijke interesses en gelijkwaardigheid. Bovendien is het in de digitale wereld heel belangrijk om creatief te zijn. Creativiteit gedijt niet bij hiërarchie, maar is alleen mogelijk als iedereen gelijkwaardig en open met elkaar kan praten en kan samenwerken.

 

Respect

 

Het nieuwe digitale kantoor is in mijn beleving georganiseerd op basis van zelfsturende teams die veel gebruik maken van hun sociale netwerk om dingen voor elkaar te krijgen. Mijn rol als baas is er niet langer een van orders geven. Ik schep enkel het kader waarin mensen optimaal kunnen samenwerken. En wat zijn dan die randvoorwaarden? Respect tussen de teamleden staat daarbij op één. Respect ontstaat als je weet wat voor iemand de ander is. En daarvoor moet je ook weten wie zijn of haar familie is.