Duurzame werkgever

Nieuws – 31 mei 2017. Decos stond woensdag in Garderen in de finale van de Kroon op het Werkprijs 2017. Dit eerbetoon van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) komt toe aan bedrijven die zich ‘positief onderscheiden in het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van werknemers’. Helaas grepen zij net naast de prijs, de uiteindelijke winnaar werd Conservator Group.

 

Tijd vooruit

De jury, onder leiding van Richard Weurding (directeur Verbond van Verzekeraars), prees Decos voor zijn passie, ruimte en aandacht voor de mens. “Decos is zijn tijd ver vooruit, niet alleen met haar futuristische, papierloze kantoor maar ook als organisatie,” aldus de jury. “Ze werken op een innovatieve manier, met robots en scrum teams en waarbij 85% van de medewerkers aandelen in het bedrijf hebben. Decos geeft zijn medewerkers enorm veel ruimte en vrijheid.” Naast Decos en Conservator Group waren ook Achmea en Azora genomineerd voor de prijs.

“Allereerst wil ik Conservator Group feliciteren”, zegt Bert Hendriks, CCO van Decos. “Natuurlijk hadden wij graag gewonnen, maar we zijn ongelofelijk trots dat we bij de laatste vier van Nederland zijn beland. Dat is een prestatie van formaat en een prachtige erkenning voor ons team. We hopen dat we andere bedrijven kunnen enthousiasmeren ook op dit gebied plankgas te geven. Gezonde en tevreden medewerkers zijn van onschatbare waarde voor je bedrijf.”

 

Stoelmassages

Decos werd bij het NPDI aangedragen door een bezoekende organisatie, vertelt Charlotte Massaar, Human Capital Lead bij het Noordwijkse bedrijf. “Zij waren blij verrast door de initiatieven die wij ondernemen voor onze medewerkers, zoals een vrijwillige gezondheidscheck, stoelmassages, gezamenlijke ontbijten en voldoende ruimte voor ontspanning met bijvoorbeeld de Xbox of VR-bril.”

Alle inzendingen werden onderworpen aan een NPDI-bedrijfsscan en een uitgebreid onderzoek door TNO. Decos, Achmea, Conservator Group en Azora kwamen op basis daarvan als finalisten uit de bus. Tijdens een bezoek van de jury kregen zij vervolgens de kans haar te overtuigen van hun duurzame personeelsbeleid. De zevenkoppige jury legde haar oor te luister bij de directies, HR-afdelingen en werknemers van de genomineerde bedrijven.

 

Persoonlijke groei

De unieke bedrijfscultuur van Decos – geen hiërarchie, veel samenwerken, 100 procent papierloos – was de jury niet ontgaan. CCO Bert Hendriks: “Dat onze mensen samenwerken in agile, zelfsturende teams, is de belangrijkste reden dat onze medewerkers tevreden en betrokken zijn. Het geeft hen een hoge mate van vrijheid en autonomie.”

Daarnaast hecht Decos, dat eerder veel media-aandacht trok door als eerste Nederlandse bedrijf volledig papierloos te werken, veel belang aan persoonlijke en professionele groei van medewerkers. “Doordat we onze mensen de ruimte geven om het werk te doen waar zij passie voor hebben, kunnen zij groeien en zich verder ontwikkelen – en gaan ze elke dag met plezier naar het werk”, aldus Hendriks. Dat dit nu door een onafhankelijke jury is bevestigd, geeft de Decos-directie alleen maar meer motivatie om door te gaan op de ingeslagen weg.