Decos bouwt receptierobot

Nieuws - 1 september 2015. Een bezoek aan het volledig papierloze kantoor van Decos is een futuristische ervaring die de bezoeker een kijkje verschaft in allerlei vernieuwende kantoorgadgets en technologie. Vanaf deze maand is er weer een nieuwe high-tech toepassing bijgekomen. Het bedrijf heeft een receptierobot ontwikkeld die de deur opendoet voor bezoekers en hen begeleidt naar de kantine.

 

De robot is relatief klein van stuk en ziet er een beetje uit als R2D2, de kleine robot uit de Star Wars films. Hij communiceert via eigen Decos-software en staat in direct contact met de medewerkers van Decos. Wanneer een bezoeker het pand wil betreden, kunnen ze via een touchpad een Decos-medewerker hiervan op de hoogte stellen. Die kan op zijn beurt aan de robot vragen de deur open te doen en de bezoeker te begeleiden naar de kantine waar hij kan wachten op zijn afspraak.

 

“De ontwikkeling van de robot staat zeker niet stil,” aldus Roel Noort, hoofd van de innovatiedivisie van het Noordwijkse innovatiehuis. “We werken er nu aan dat de robot ook liften kan bedienen, zodat hij bezoekers direct naar de werkplek van hun afspraak brengt. Daarna gaan we programmeren dat hij ook koffie kan bezorgen. En daarna is het weer zaak ervoor te zorgen dat de robot ook koffie kan zetten. We blijven zo steeds bezig met kleine overzichtelijke ontwikkelstappen en maken onze Decos R2D2 steeds een stukje slimmer.”

 

Op je schouder getikt

 

Decos verdient momenteel nog niet aan robots, maar de verwachting is dat dit over niet al te lange tijd anders zal zijn. Het bedrijf steekt tien procent van zijn innovatiebudget in robotica. “We doen dit soort projecten eigenlijk vooral om te leren en om te kijken wat de mogelijkheden zijn,” vertelt Noort. “Het potentieel is er echter zeker. Ik zie met name kansen voor robots voor eenvoudige taken en telepresence robots. We hebben bijvoorbeeld een vestiging in India waar we heel veel contact mee hebben. Wat zou er nu mooier zijn als die mensen hier als telepresence-robot aanwezig kunnen zijn? Je wordt dan even op de schouder getikt door een robot wanneer hij je nodig heeft.”