De wereld in 2020: papierloos, connected en gerobotiseerd

Echt interessante ontwikkelingen zie je pas als je naar de langere termijn kijkt. Bij het begin van dit nieuwe jaar wil ik daarom eens kijken naar de wereld in 2020. Binnen 5 jaar verwacht ik een aantal grote doorbraken die onze wereld behoorlijk op zijn kop gaan zetten: papierloos werken, burgerparticipatie in de digitale wereld en het gebruik van robots.

Een papierloze wereld

In 2020 werken we overal papierloos en zal papierloos werken de norm zijn. Zelfs de meest verstokte ‘ik-lees-enkel-van-papier’ mensen zijn dan om, puur vanwege de mogelijkheden die digitaal werken biedt. Vergunningen aanvragen, internetbankieren .. het is allemaal een stuk eenvoudiger wanneer het digitaal en zonder papier worden uitgevoerd. Oorspronkelijk waren het de bedrijven die vooral op digitalisering aanstuurden in het kader van efficiënter werken. Tegenwoordig is het eerder andersom: consumenten vragen om digitalisering.

Voor bedrijven en overheden zijn de voordelen van digitaal werken al langer duidelijk. Papier verandert niet, maar de digitale technologie wordt alleen maar beter. Schermen worden prettiger om van te lezen en technologie kan informatie nog makkelijker deelbaar en analyseerbaar maken. En concrete doelen zijn er ook: het is de bedoeling dat alle overheidsambtenaren in 2017 papierloos gaan werken. Dat zal best even vreemd zijn voor ambtenaren, maar ze hebben nog drie jaar de tijd om te wennen.

 

Een digitale buurt

Op het gebied van burgerparticipatie gaat de digitalisering ook doorzetten, mede onder invloed van sociale media. Burgers worden steeds mondiger door alle digitale middelen en kunnen via allerlei kanalen laten weten hoe ze over bepaalde zaken denken. Dat heeft een enorm democratiserend effect. We hebben nu technische mogelijkheden om onze mening te laten horen op een schaal die we nog niet eerder in de geschiedenis gezien hebben.

Toch denk ik dat er nog grote stappen te zetten zijn. De lokale omgeving heeft in de digitale wereld anno januari 2015 nog niet echt een plek. Groot nieuws en je directe vrienden zijn digitaal te bereiken met sociale netwerken en op online nieuwsmedia, maar voor de lokale omgeving is er nog geen goede online ontmoetingsplek. En dat terwijl nieuws uit de buurt of streek wel heel relevant is voor mensen. In 2020 is dit digitale, op locatie gebaseerde platform er wel en zal ook onze directe omgeving in de digitale wereld een plek hebben. Empowerment van de burger gaat dan ook op lokaal niveau een rol spelen en dat zal een enorme stap voorwaarts zijn in de betrokkenheid van mensen met hun directe omgeving.

 

Een gemechaniseerd straatbeeld

Op het gebied van robotica gaan de ontwikkelingen ook erg snel, maar ik denk niet dat we in 2020 al robots hebben rondlopen die karakteristieken hebben van mensen of op een gelijkwaardig niveau met mensen kunnen interacteren. Robotisering is in wezen een vorm van automatiseren en daar gaan we wel de eerste grote stappen zien. Robots gaan we vooral inzetten voor afgebakende taken. Autorijden is bijvoorbeeld zo’n sterk aan regels gekoppelde taak, net als schoonmaken en drankjes rondbrengen tijdens een borrel. Maar de zelfdenkende zorgrobot is toch echt nog wel challenging.

 

Wat ook in vijf jaar tijd een vlucht gaat nemen zijn telepresence-robots, robots die vanuit huis aangestuurd kunnen worden. Mensen zetten een virtual reality-bril op en zijn daardoor als robot op een plek elders in de wereld aanwezig. Jij kan dan vanuit huis even naar de Kerstmarkt in Düsseldorf. Een oude man van in de 80 zal niet zo snel gaan voetballen, maar als robot kan hij dat wel. Met name het straatbeeld zal daardoor in 2020 echt gewijzigd zijn. Nu loop je in een winkelstraat tussen de mensen. In 2020 is dat een mix van mensen, drones, telepresence-robots en schoonmaakrobots.