De waarde van Coworking: huur een werkplek, waar dan ook

Op reis in Estland, in de lobby van mijn hotel, raakte ik aan de praat met een man die met zijn laptop op schoot zat te werken. Hij bleek al een jaar van plaats naar plaats te reizen, terwijl hij gewoon doorwerkte. Het enige dat hij als freelancer nodig had was zijn laptop – en natuurlijk internet. Deze levensstijl was voor hem de normaalste zaak van de wereld. Hij had klanten van over de hele wereld, dus waarom zou hij niet overal kunnen werken?

 

Dat zette me aan het denken. In mijn functie als software engineer ben ik ook niet locatiegebonden. Bij Decos kan ik altijd thuiswerken. Waarom zou mijn huis beter geschikt zijn als werkplek dan een hotellobby? Het nadeel van uit huis werken is dat er ook altijd afleiding op de loer ligt: je moet de was nog doen, je hebt nog geen boodschappen gehaald, en meer van dat soort klusjes die vragen om aandacht. Dit soort afleiding heb je weliswaar niet in een hotel, maar daar zijn de werkomgevingen weer niet erg ergonomisch.

 

Ik bedacht me dat het fijn zou zijn als er een soort tussenweg zou bestaan: wel een kantooromgeving, maar dan ergens anders. Met andere mensen om je heen, die ook gewoon aan het werk zijn, maar die met heel andere dingen bezig zijn. Je kunt je concentreren op je eigen werkzaamheden, maar bij de koffieautomaat verbreed je je wereld enorm. Ik was vast niet de eerste die er zo over dacht en zocht op internet naar het concept, dat ongetwijfeld moest bestaan. Na lang en goed zoeken vond ik de gouden zoekterm: “coworking“. Uiteraard, oorspronkelijk bedacht en ontstaan in San Francisco, maar tegenwoordig bekend op steeds meer plaatsen ter wereld. Het omhelst de nieuwe flexplek, waar je voor korte of lange termijn een bureau kunt huren waaraan je kunt werken. Naast het sociale aspect, is ook het werkaspect zeer interessant: je komt mensen tegen die veelal bezig zijn met interessante projecten. De concepten en ideeën waar zij aan werken, kun je altijd weer meenemen als verfrissende blik op je eigen werk.

 

Tot dusver heb ik ervaringen opgedaan in coworking plaatsen in Eindhoven, Edinburgh, Frankfurt, Lissabon en Montpellier, en alle ervaringen waren enorm positief. Als je werk het toelaat om vanuit huis te werken, waarom dan niet vanuit een plaats met een aangenaam klimaat of in een bruisende stad?

 

Het exterieur van mijn werkplek in Edinburgh, en het uitzicht van mijn werkplek in Lissabon, maken vast duidelijk dat ik voorlopig verder blijf coworken: