De kunst van het loslaten

Samenwerken met iemand aan de andere kant van de wereld is tegenwoordig een peulenschil. Met  software als Skype, Outlook en Dropbox kan je immers heel makkelijk communiceren en bestanden uitwisselen. Al die techniek kan cultuurverschillen echter niet wegnemen. Hoe ga je daar het beste mee om?

Binnen Decos werken we veel samen met mensen uit verschillende culturen, want we hebben kantoren over de hele wereld. In Noordwijk zit ons hoofdkantoor, maar in India zit ook nog een groot aantal ontwikkelaars. En op de Antillen en Suriname is er Decos Carribean, een groep bedrijven die klanten helpt onze oplossingen en software te implementeren bij eindgebruikers. We werken dus heel veel samen en we hebben daar veel voordeel van. De feedback van klanten in Suriname is bijvoorbeeld heel waardevol voor onze Indische ontwikkelaars en wij kunnen zelf weer slimme vindingen uit India naar de Nederlandse markt brengen.

 

10 seconden chit-chat

 

Samenwerken met mensen uit verschillende culturen kan best lastig zijn. Nederlanders zijn bijvoorbeeld bijzonder direct. We beperken de sociale chit-chat meestal tot een minimum, het liefst maar tien seconden. Mensen in India hebben gemiddeld veel meer persoonlijke aandacht voor elkaar en hebben een langere aanloop nodig voordat ze over werkgerelateerde zaken beginnen. Tien seconden chit-chat ervaren ze als bot en dan werk je al snel niet lekker samen.

 

Werken met mensen in de Antillen kan voor een Nederlander net zo ingewikkeld zijn. In het Caribisch gebied  zijn processen bijvoorbeeld formeler dan we in Nederland gewend zijn. In Nederland doen we nog weleens dingen zonder directe formele toezegging. Dat kan je op Aruba beter niet doen.

 

Leerzame interactie

 

Ik vind de cultuurverschillen bij internationale samenwerking bijzonder leuk en leerzaam. Deze interacties plaatsen je eigen cultuur en waarden in perspectief en laten je zien dat mensen elders in de wereld heel anders over dingen denken dan jij. Daarnaast zijn er ook zakelijke voordelen. In India lopen bijvoorbeeld veel meer goed geschoolde programmeurs rond dan in Nederland en voor een Nederlands bedrijf is het goed toegang te hebben tot al die getalenteerde mensen. Voor Indische programmeurs is het op hun beurt weer heel aantrekkelijk om projecten in Europa te kunnen doen.

 

Ik denk dat het crosscultureel samenwerken in de toekomst steeds meer gaat voorkomen. Maar hoe ga je met die cultuurverschillen om? Volgens mij is het een misvatting dat je cultuurverschillen kan overbruggen door je maximaal aan te passen en de werkwijze van de ander als het ware te kopiëren. Iedere cultuur staat wel open voor verrijking, maar iedereen werkt toch het liefst naar zijn eigen normen, waarden en voorkeuren. Daar is niets mis mee en dat moeten we vooral zo houden!

 

Loslaten

 

Iets dat wel helpt bij crosscultureel samenwerken is accepteren dat mensen dingen op hun eigen manier doen. Je moet loslaten dat de werkzaamheden niet altijd op jouw manier worden uitgevoerd. En dat kan voor sommige mensen best even lastig zijn. Ik weet bijvoorbeeld nog dat ik zelf moeite had om me niet inhoudelijk te bemoeien met de organisatie van een klantendag in de Antillen en vond dat de uitnodiging voor mijn begrip te laat werd verstuurd. Als ik dan vervolgens een bomvolle zaal met bezoekers zie op de klantendag, dan is dat het zoveelste bewijs dat onze lokale Decos-mensen 100x beter kunnen inschatten wat wel of niet werkt.

 

Als je dus gaat samenwerken met andere culturen, volg dan deze goede raad: blijf jezelf en laat je controledwang los. Een open mind en respect voor de manier van werken van de ander zorgt ervoor dat je je echt onderdeel van een team voelt. En alleen dan kan je ook als een team samenwerken.