Industriële revolutie 4.0

Van de stroomtrein naar de lopende band en vervolgens naar het internet; we zijn nog maar nauwelijks bekomen van die laatste revolutie nu alweer een volgende op de stoep staat. De industriële revolutie 4.0 gaan we overal merken, maar wat is het precies en hoe gaat het de inhoud van ons werk veranderen? 

 

Smartsystemen in huis

Stel, het is 7 uur ’s ochtends en je wekker gaat af. De thermostaat is vlak voordat je wakker werd aangesprongen zodat je huis al is opgewarmd als je opstaat. Terwijl je naar de badkamer loopt, begint de douche alvast te stromen op je favoriete temperatuur. Als je je afdroogt hoor je de motor van je auto al starten. Tijd om naar het werk te gaan. Al deze smartsystemen in huis klinken als sciencefiction en doen me denken aan films over de toekomst zoals Steven Spielbergs Minority Report

Toch is een toekomst zoals deze niet ondenkbaar: de wereld van de tech is namelijk volop bezig met het ontwikkelen en toepassen van smartmachines. En nu zelfs minister-president Mark Rutte smartmachines niet onaangeroerd liet tijdens zijn openingspeech van de Hannover Messe, kunnen we de razende trein, die de ‘industriële revolutie 4.0’ wordt genoemd, in de verte al horen aankomen.

 

4.0 in het kort

Kort gezegd houdt de industriële revolutie 4.0 in dat slimme machines met behulp van het internet gaan integreren in ons dagelijkse leven. Zelfrijdende auto’s zijn hier een goed voorbeeld van, maar ook wearables zoals een smartwatch, nanotechnologie, 3D printers en virtual reality vallen onder 4.0. Deze smartmachines en embedded systems monitoren ons gedrag en passen zich daarop aan. Ook kunnen ze communiceren met andere apparaten en personen via het netwerk. Dit wordt ook wel ‘The Internet of Things’ genoemd zoals uitgelegd in het onderstaande filmpje: 

 

 

Door de samenwerking van deze smartsystemen hoeven we steeds minder na te denken over alledaagse dingen zoals autorijden en de thermostaat aanzetten. Deze smartsystemen zijn er overigens al volop én in gebruik. Zo ontving ik bijvoorbeeld laatst een brief van mijn energieleverancier die toestemming vroeg om een smartboiler te installeren. Deze boiler monitort mijn verbruik en past zich daar vervolgens op aan. Een monteur hoef ik daarvoor niet binnen te laten, het systeem regelt het helemaal zelf. 

 

 

Werkplek 4.0

Na het lezen van deze brief werd ik benieuwd hoe het werken in de toekomst eruit gaat zien. Worden mijn collega’s robots? En wat blijft er van het werk nog over als slimme apparaten veel gaan overnemen? Na enige research gedaan te hebben, blijkt de verwachting te zijn dat we nog minder manual work gaan verrichten dan we nu al doen. De machines stellen zichzelf in en kunnen onderling met elkaar communiceren. Aansturing van bovenaf wordt dus minder noodzakelijk. Zo ziet dat verschil met nu en de toekomst er dan ongeveer uit:

 

Voor en na 4.0

 

Goed, mijn collega’s worden geen robots.  Opgelucht lees ik verder over de voorspellingen. Want wat als al deze systemen last hebben van een bug of er zelf gewoon even niet uitkomen? De smartsystemen verzinnen dan zelf een alternatieve route. Pas als dat ook in de soep loopt, trekt het netwerk aan de bel en wordt er een app gestuurd naar de telefoon van de manager. Kortom, in 4.0 gaan we ons meer richten op het managen van de machines en minder op uitvoerende taken. Hierdoor blijft er veel meer tijd over voor het bedenken van nieuwe producten. Creative minds krijgen zo ontelbaar veel kansen om innovaties te bedenken en deze op de markt te brengen. Het onderstaande filmpje legt dit nog eens haarfijn uit: 

 

 

Een wereld zoals die in Minority Report komt dus steeds dichterbij. Sciencefiction zijn zelfregelende machines in ieder geval allang niet meer. En mijn boiler? Die bromt prima, het water wordt althans behoorlijk warm.

 

Bron: The Guardian